Sommaren med Turid

Turid Ekefjord sommarjobbade som skådis mitt i verkligheten på friluftsmuseet Torekällberget sommaren 2020. Här berättar hon själv:

“Efter att ha haft skola på distans och suttit hemma med en lång resa i kollektivtrafiken mellan mig och mina vänner var det en sån lättnad att äntligen få något att göra igen. Så fort sommarlovet började den trettonde juni drog Sommar på Torekällberget igång.

Jag och elva stycken andra ungdomar turades om att jobba på Torekällberget. Iklädda 1800-talskläder lekte vi lekar, tvättade på tvättbräda, agerade corona vakter vid föreställningar och körde små teaterscener.

Här ser ni den mest spelade scenen i sommar. Pigan Lovisa får en hink vatten hälld över sig under ett bråk med bonddotter Amelia om pigans lata vanor.

Men Sommar på Torekällberget är inte det enda som hänt i STA i sommar. Vi har även haft sex stycken teaterläger varav ett finansierat av Telge och ett filmläger.

Lekar och manus

Jag som aldrig jobbat som ledare tidigare upptäckte nu hur otroligt roligt det var. Under lägren jobbar vi två ledare med en grupp om ca 10-15 barn/ungdomar. Vi håller i lekar, skriver manus, repeterar och avslutar med en föreställning där anhöriga får komma och titta.

Filmlägret var utformat på samma sätt fast med film. I Torekällbergets miljö fick deltagarna skapa korta egna filmer, redigera och leka. Framförallt fick de spela in en kortfilm som de själva regisserat och skrivit bildmanus till.

Filmen finns nu på Youtube med titeln Olle på rymmen.

Som vuxna

Att arbeta som ungdom i STA innebär ett hårt arbete på samma villkor som de vuxna. Självständighet och ansvarstagande. Att få den tilliten och att bli tagen på allvar är något som betyder mycket för mig.

Jag har alltid känt mig fri att skapa och utvecklas i STA.  Ingen har viftat bort mina åsikter och idéer bara för att jag varit liten utan tagit dem på samma allvar som allt annat. Det finns en ömsesidig respekt mellan unga och gamla.

Under de sju veckorna spenderat med STA på läger och på Torekällberget har jag varit med om många möten jag jag inte kommer glömma i första taget.

Tack!

Tack till alla som arbetat med mig och till Rita, Hans och Torekällberget som varit ledande i det hela.

Tack för en fin sommar!”

Turid Ekefjord