CABARET
2014 satte STA upp Cabaret, en av världens mest älskade och spelade pjäser. Premiären var den 4 april, det blev en total succé med utsålda hus och stående ovationer.
Därför blev det en ny säsong på hösten, med premiär den 17 oktober. Även nu blev det utsålda hus och entusiastisk publik. Sammanlagt spelades pjäsen 17 gånger.
Cabaret handlar om kärlek och längtan, om trygghet och hot, om aningslöshet inför ett annalkande krig, om sexuell frigörelse och onda motkrafter, om att fly eller stanna. 2014 var det 75 år sedan andra världskriget bröt ut. Kriget kom inte plötsligt. Precis som kärlek så börjar krig innan vi riktigt märker att det händer. Som en rysning.
SKÅDESPELARE
Konferencieren: Gustav Gälsing ORKESTER: Trummor: Josef Boding |
BAKOM SCENEN
Regi: Mats Hedlund |
OM PJÄSEN
Musikalen Cabaret utspelar sig i Berlin, Tyskland, 1930. Ett samhälle som allt starkare påverkas av de politiska skeendena vid den här tiden. Våld och hat börjar mer och mer ta plats i människors vardag.
Men här finns också utrymme för helt andra krafter.
Vi får möta två par. Dels den unge amerikanen Cliff med författarambitioner, som i sin jakt på något att skriva om möter den engelska nattklubbsångerskan Sally. Ett möte vars konsekvenser nog ingen av dem kan föreställa sig när de träffas för första gången på Kit Kat Klub, där Sally arbetar.
Och dels hyresvärdinnan Fräulein Schneider, som förutom Cliff, bland sina hyresgäster också har den judiske frukthandlaren herr Schultz. En man, som så gott som dagligen ivrigt uppvaktar henne med exotiska frukter av olika slag.
Med hjälp av musik, sång och dans får vi följa dessa människor, deras kärlek och drömmar om ett annat liv. Långt bort från den värld som ter sig alltmer hotfull och vars mörka orosmoln hopar sig allt tätare kring dem…
Cabaret är en amerikansk musikal från 1966. Manuset skrevs av Joe Masteroff och pjäsen fick sångtexter av Fred Ebb och och musik av John Kander. Berättelsen bygger på romanen Farväl till Berlin, en självbiografisk skildring som Christopher Isherwood skrev redan 1939, alltså samma år som andra världskriget bröt ut. Den översattes till svenska 1954.
Musikalen hade premiär på Broadway 1966 och gick sedan i tre år. Huvudrollerna spelades av Bert Convy och Jill Haworth. I rollen som konferencieren fanns redan från början Joel Grey. Han var också med filmversionen som kom 1972, där han spelade mot Liza Minelli. I en biroll fanns för övrigt Lotte Lenya, själv flykting från Hitlertyskland och änka efter Bertolt Brechts favoritkompositör Kurt Weill.
Broadwayuppsättningen gick i inte mindre än 1.166 föreställningar och belönades med en Tony för bästa musikal 1967.
Premiären på svenska skedde faktiskt i Finland – på Svenska Teatern i Helsingfors, 1968. 1969 hade den premiär i Norrköping. Samma år gick den även upp på Stora Teatern i Göteborg och på Maximteatern i Stockholm. Där var det Monica Nielsen som gjorde den kvinnliga huvudrollen. Den har satts upp ett 20-tal gånger i Sverige sedan dess. Under 2014 spelas den på flera platser i Sverige.
Manus: Joe Masteroff
Sångtexter: Fred Ebb
Musik: John Kander
Svensk översättning: Jenny Ekdala, Bengt Larsson och Jan-Erik Sääf
Förlag: ATRs Förlag, Västerås/Nordiska ApS, Köpenhamn
Arrangör: Södertälje Teateramatörer
TIDNINGSKLIPP och VIDEO
Kulturdelen gästar Cabaret inför nypremiären
Södertälje-Posten
Arbetet, recension
News, mars 2014
Länstidningen, mars 2014
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.